mobil menü

Eti Çekül Kültür Elçileri

Eti Çekül Kültür Elçileri

ETİ, ülkemizin kültürel değerlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 2008-2012 tarihleri arasında ÇEKÜL Vakfı işbirliğiyle “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri” sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi.

Proje süresince her yıl ulusal ve yerel uzmanlar tarafından hazırlanan teorik ve pratik eğitimlerden geçen çocuklarımız, yaşadıkları yöreye has kültürel değerleri öğrendi. Geleneksel yaşam kültürü, doğal yaşam, kent mimarisi ve arkeoloji açısından kentlerini tanıdı. Aslında her gün bir şekilde önünden geçtikleri tarihi bir yapıyı, dinledikleri yöresel bir ezgiyi, yedikleri bir yemeği kısaca yaşadıkları kentin kimliğini oluşturan öğeleri, yaşamın içindeki değerleriyle öğrendiler. Kentlerinin gönüllü birer “kültür elçisi” olan çocuklar, her eğitim yılı sonunda “İstanbul Buluşmaları”nda bir araya gelerek, kültürel değerlerini koruma ve gelecek nesillere aktarmanın yanında; ekip çalışması, paylaşım, iletişim kurma ve temsil etme özelliklerini de geliştirdiler.

Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden biri olan beş yıllık “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi”nin sonunda, Türkiye’nin 77 kentinde ilköğretim 6. sınıf öğrencisi olan 18.000 bine yakın Kültür Elçisi yetiştirildi.

Kültür Elçileri, Türkiye genelinde yaklaşık 1.200 sınıfı ziyaret ederek ilköğretim öğrencilerine kültürel değerleri anlattılar. 77 kentte Kültür Elçileri’nin grup liderliğini yaptığı 77 kulüp kuruldu. Kulüpler bünyesinde oluşturulan coğrafya ve doğal yaşam, arkeoloji ve tarihi özellikler, mimari özellikler ile yaşam kültürü araştırma birimleri, bilgi paylaşım toplantıları, abi ve abla sunumları ve farklı sivil toplum kuruluşlarında gerçekleştirdikleri akran eğitimleri ile kültürel değerlerin daha geniş kitlelere ulaştırılması için çalışmalar yaptı. Proje süresince her kentte ortalama 3 öğretmen eğitim verdi ve böylece kentlerde toplam 231 gönüllü öğretmen çalıştı, 2.800 saat eğitim verdi.

İstanbul Buluşmaları

Kültür Elçileri, her yıl belirlenen bir tema ile Türkiye’nin dört bir yanından hareketle, İstanbul’da bir araya geldi.

  • 2008 yılında Kültür Elçileri, İstanbul Buluşmaları kapsamında bir hafta boyunca uzman eğitmenler gözetiminde toplantılar düzenlediler, yaratıcı oyunlar, atölye çalışmaları, kültür gezileri ile “kent - kültür - kimlik ilişkisi”, “kültürel çeşitlilik”, “doğal - tarihsel - kültürel miras ve kent” kavramları üzerinde tartışarak fikir alışverişinde bulundular. Birbirlerine kendi bölgelerine ait yöresel değerleri çeşitli gösteri, şov ve sunumlarla aktardılar. Kültür Elçileri ayrıca çeşitli gezi ve sunumlarla, kültürel ve doğal olarak çok önemli miraslar barındıran İstanbul’u tanıma fırsatı da buldular. Projeye gönüllü olarak destek veren Candan Erçetin ve TV programcısı ve gazeteci Fatih Türkmenoğlu da Kültür Elçileri'yle bir araya geldi.

  • 2009 İstanbul Buluşmaları’nda; Müzik Direktörü Haluk Polat yönetiminde Kültür Elçileri korosu, Candan Erçetin’le birlikte 7 bölgeyi temsilen bir potpuri seslendirdi. Daha sonra Taksim İstiklal Caddesi’nde “Kültür Yürüyüşü” düzenleyen 300 Kültür Elçimiz, hazırladıkları İstanbul Bildirgesini yürüyüş esnasında kamuoyu ile paylaştılar.

  • 2010 İstanbul Buluşmaları’nın teması “sokak oyunları” oldu. Kültür Elçileri, geçmişten bugüne kuşakları eğiten, onlara paylaşmayı, çözüm üretmeyi, uzlaşmayı, ekip çalışmasını, yardımlaşmayı öğreten, kişisel gelişimlerine ve iletişim becerilerine katkıda bulunurken hayal güçlerini geliştiren kültürümüze ait önemli bir değer olan sokak oyunlarını keyifle oynadılar. Sunuculuğunu Bergüzar Korel’in üstlendiği İstanbul Buluşmaları kapsamında Kenan Doğulu, Sunay Akın, Sema Şimşek, Burak Hakkı ve Saba Tümer gibi toplum tarafından bilinen ve beğenilen isimlerin kendi çocukluklarında oynadıkları oyunları anlattığı bir de kısa film gösterimi yapıldı. Etkinliğe ayrıca projenin gönüllü elçisi sanatçı Candan Erçetin’in yanı sıra Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu gibi önemli isimler de katıldı.

  • 2011 İstanbul Buluşmaları’nda, teknolojinin gelişmesi ve yoğun şehirleşmenin de etkisiyle giderek unutulmaya başlanan “sokak oyunları”nı tema olarak belirledi. Projenin destekçisi Okan Bayülgen, Kültür Elçileri’nin eğitim aldıkları kentleri ziyaret ederek birbirinden ilginç sokak oyunlarını, çektiği fotoğraf kareleri ile ölümsüzleştirdi ve Türkiye’nin farklı kentlerine has, farklı sokak oyunlarını “Kaybolan Sokak Oyunları” sergisi ile ortaya çıkardı. Okan Bayülgen’in çektiği sokak oyunları fotoğraflarını ölümsüzleştirmek için bir de kitapçık hazırlandı. Korunması Gereken Kültürel Değerlerimiz: “Sokak Oyunları” adlı kitapçıkta yedi kentin kendine özgü sokak oyunlarına dair fotoğrafların yanı sıra Okan Bayülgen’in kaleminden oyun içerikleri de anlatıldı.

  • Projenin son yılında Kültür Elçileri, Gaziantep’te “Yerel Lezzetler” teması kapsamında bir araya geldi. Moderatörlüğünü ünlü gurme ve yazar Mehmet Yaşin’in üstlendiği Gaziantep buluşmasında, farklı bölgelere ait yöresel yemekler hazırlandı. Bu yemeklerin tariflerinden oluşan küçük bir kitapçık da hazırlandı.

  • www.kulturelcileri.org
    Paylaş